Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Brandenburger Tor

Németország, Berlin, Látnivalók

Brandenburger Tor

Berlin, Németország, Látnivalók
  • Cím: Mitte, Pariser Platz, Berlin

Ha a Brandenburgi kapuról van szó, Németországban nem sokan gondolnak építésztörténeti jelentőségére, hisz a nép kettészakadásának és újraegyesítésének szimbólumaként hatalmas érzelmi jelentőséggel bír. A berliniek foggal-körömmel ragaszkodnak a városi jelképekhez, így a Brandenburgi kapuhoz is, amely 1791 óta kapuként valójában soha nem funkcionált.

A korábbi 14 berlini városkapuból ez az egy maradt meg. A második világháborúban a kapu megrongálódott. Az évekig tartó felújítási munkálatok után, 2002. október 3-án egymillió ünneplő jelenlétében adták át a felújított Brandenburger kaput.

A kapu tetején egy quadriga (négyes fogat) látható, amelyet a győzelem békét hozó istennője, Victoria hajt. Napóleon nem hagyta ki az alkalmat, hogy megalázza a berlinieket: 1806-ban, Berlin elfoglalásakor a quadrigát Párizsba vitette. Csak nyolc évvel később került vissza eredeti helyére, ekkor került a szobor főalakjának a kezébe a kereszt, fejére a babérkoszorú, s ekkorra datálódik a porosz sas is – így kívánták a Napóleon felett aratott győzelemre emlékeztetni az utókort.

Kinek ajánljuk: A Brandenburger Tor Berlin legjelentősebb látnivalója, mindenkinek látni kell.


Brandenburger Tor
Berlin, Németország
Copyright:   Forrás: flickr

Berlini Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!