Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Berlin

Berlin történet

Berlin, Németország, Történet

Berlin története

Berlin, Németország, Történet

Berlin Németország fővárosa, Kelet-Európa kapuja és kulturális metropolisz. Berlinben az égtájak még ma is nagyobb szerepet játszanak Berlinben, mint bárhol máshol.

1961 és 1989 között a várost kettészelő fal egyik oldalán Kelet-Berlin, a Német Demokratikus Köztársaság, NDK fővárosa terült el, ez volt a szovjet befolyási övezet a második világháború után. A másik oldal a nyugati szövetségesek övezete volt: Nyugat-Berlin. Ma a látogatók már alig sejtik, milyen különbségek voltak a két város között.

A régi-új főváros, a mintegy 3,4 millió lakosú Berlin a változás korát éli: hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy a város építészeti tekintetben is reprezentatív fővárossá legyen. A német főváros toleráns, nyitott, izgalmas, sok szempontból is avantgárd.

Berlin több mint 150 koncertterme, színháza, három operaháza, 170 múzeuma és gyűjteménye olyan változatos kínálatot nyújt, ami szinte egyedülálló a világon. De a világhírű Berlin élénk éjszakai élete is – több mint kétszáz klub, bár, kávézó és kocsma várja a szórakozni vágyókat.

Berlin az elmúlt évszázadok során nemegyszer került a történelem középpontjába. A náci diktatúra, a zsidóüldözés és a második világháború borzasztó következményeire számos emlékmű és emlékhely figyelmeztet. A második világháború pusztítása ellenére a belváros számos történelmi jelentőségű épülete megmaradt, amelyek rommá lettek, közülük sokat újraépítettek. Az Unter den Lindenen álló Állami Opera, a berlini dóm, a Schauspielhaus színház, valamint a Gendarmenmarkton álló német és a francia dóm is ezt példázzák. A Múzeumszigeten a világhírű régészeti és kultúrtörténeti gyűjtemények mellett romos paloták sora állt másfél évtizeddel ezelőtt, 2010-re újjáépült az egész sziget.

A város 400 ezer fájának is történelmi gyökerei vannak: a fásítással elviselhetőbbé próbálták tenni az életet a fallal körülvett városban. Alig akad Európában még egy város, ahol ilyen hatalmas zöldterületek volnának.
 

Forrás: Berlin

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!